Associació de Veïns de la Barceloneta Associacions  Barcelona

Associació de Veïns de la Barceloneta


 


 Enllaç: Descarrega el programa d'activitats en PDF


Divendres 15 abril

11:30 h RUTA HISTÒRICA 
a càrrec Museu Història de Catalunya

Punt de trobada: Museu d'Història de Catalunya
Activitat gratuïta

El barri de la Barceloneta fou creat extramurs de la ciutat sobre els terrenys recuperats al mar al voltant de l’illa de Maians, dissenyat per enginyers militars amb la intenció d’allotjar la creixent població barcelonina i instal·lar-hi activitats relacionades amb el port i el ram de la guerra. En aquest itinerari veurem com el disseny del barri constitueix encara avui un excel·lent exemple de l’urbanisme barroc acadèmic degut a la uniformitat dels seus carrers, habitatges i illes de cases i a l’afany de magnificència mitjançant el joc d‘espais lliures i de les perspectives.

Punts del recorregut

El recorregut ofereix una visió del naixement i l'evolució del barri de la Barceloneta, amb l’objectiu d’explicar com és aquest barri de nova planta que neix fora de les muralles molt vinculat a l’expansió mercantil.

Per fer-ho, els diferents indrets que visitarem són:

  • La façana marítima del port del segle XVIII i la torre del rellotge: el paper del port en l’economia de la ciutat i la seva evolució.
  • L’urbanisme barroc a partir de la Casa de la Barceloneta, una vivenda clàssica del barri i característica del seu traçat urbanístic; i de les pudes, les tabernes marineres, l’origen i pervivència de la seva funció gastronòmica i els magatzem del port.
  • L’Església de Sant Miquel del Port: arquitectura Barroca, gremis i confraries del mar.
  • La vida quotidiana al barri: els espais públics de l’època barroca com la plaça del mercat i les zones de subministrament i serveis.
  • La indústria incipient
  • Les antigues casernes militars
  • Els espais d’oci del barri, al carrer Ginebra.


GALERIA D'IMATGES