Associació de Veïns de la Barceloneta Associacions  Barcelona

Associació de Veïns de la Barceloneta

Museu Hermitage

Resultado de imagen de museu hermitage barcelona

MANIFEST SOBRE EL PROJECTE DEL MUSEU HERMITAGE A LA NOVA BOCANA DEL PORT DE BARCELONA 

Els veïns i veïnes de la Barceloneta, que vivim, treballem i gaudim dia a dia del nostre entorn, volem manifestar-nos sobre la ubicació del Museu Hermitage dins del projecte de nova bocana del Port de Barcelona/Barceloneta. 

Amb el projecte urbanístic de reestructuració de la nova bocana del Port de Barcelona i l'espai situat al final del Passeig Joan de Borbó es va presentar el projecte d'ubicar-hi la primera delegació a nivell mundial del Museu de l'Hermitage de Sant Petersburg, un dels principals centres culturals del món.

La darrera versió del projecte presentada inclou una millorada proposta del disseny i de la destinació del recinte. Deixant resolts alguns aspectes que a la seva proposta inicial presentada als veïns i entitats de la Barceloneta quedaven afectant el barri, com la mobilitat, afluència turística i exclusió de l'entorn.

Ara, redefinit, creiem que és una aposta de futur perquè la imatge del barri recuperi certa dignitat després que darrerament sols aparegui als mitjans per mostrar accions de decadència i pèrdua d'identitat. 

Addicionalment, el projecte inclou rehabilitació a la zona, desplaçament de turisme invasor per altre de respecte i amb ganes de conèixer l'entorn, limita l'accés al transport públic deixant-lo a la banda Port Estació Marítima i no afectant la mobilitat i accessibilitat, la implicació del Port en més projectes de la zona com pot ser la llançadora maritima d'enllaç Barceloneta-Maremàgnum, oferta de llocs de treball de diferents tipologies i confirmació que les empreses implicades en la instal·lació de l'edifici i rehabilitació de la zona els hi sigui obligada la contractació de persones i proveïdors locals, col·laboració amb les escoles per activitats pels alumnes i espais per promoció dels artistes locals, així com sinergies amb les diferents entitats del barri.

Al nostre parer, el projecte representa una alternativa sòlida i a curt termini que treballa a favor dels nostres objectius de transformar i recuperar el barri pels veïns i conciutadans de la ciutat, i a més ens fa sentir orgullosos que una institució cultural tan important, s'hagi decantat per la Barceloneta davant d'altres opcions internacionals. 

Per aquests motius, els sotasignats d'aquest manifest donem suport al projecte Museu de l'Hermitage dins la delimitació del barri de la Barceloneta pels valors de canvi i aspectes de benefici per a la vida cultural, social, econòmica, urbanística i de prestigi que pot aportar al barri i a la ciutat.

Per això, demanem a l'Ajuntament de Barcelona que recolzi la iniciativa.

Entitats adherides al MANIFEST SOBRE EL PROJECTE DEL MUSEU HERMITAGE A LA NOVA BOCANA DEL PORT DE BARCELONA:

- ASSOCIACIÓ DE VEÏNS BARCELONETA
- ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS I INDUSTRIALS DE LA BARCELONETA
- CONFRARIA DE PESCADORS DE LA BARCELONETA
- CLUB NATACIÓ ATLÈTIC-BARCELONETA
- GRUP DE PINTORS DE LA BARCELONETA
- IES JOAN SALVAT-PAPASSEÏT
- LA SALLE BARCELONETA
- INS NARCÍS MONTURIOL
- ESCOLA MEDITERRÀNIA
- CENTRE DE FORMACIÓ D’ADULTS BARCELONETA
- FILLES DE LA CARITAT-SANTA LLUÏSA DE MARILLAC
- GEGANTERS, GRALLERS I BESTIARI DE LA BARCELONETA
- ASSOCIACIÓ AMICS DELS GEGANTERS RAMON I LOLA
- ASSOCIACIÓ AMICS DELS GEGANTERS DEL PI
- GEGANTS DE LA PARRÒQUIA DE SANT PERE DE LES PUEL·LES
- FESTES DE SANT ROC
- FEDERACIÓ D’ENTITATS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL DE - BARCELONA VELLA (CASA DELS ENTREMESOS)
- RESTAURANT LA GAVINA – HOSTRESS, SL
- RESTAURANT L’ÀRRÒS
- ROS BOMBON, SL
- ASSOCIACIÓ DEL CENTRE GASTRONÒMIC DEL PALAU DE MAR
- ASSOCIACIÓ DE COMERCANTS DEL BORN-RIBERA
- BARNA CENTRE BARRI GÒTIC
- ASSOCIACIÓ CATALANA DE L’EMPRESA FAMILIAR DEL RETAIL – COMERTIA
- AGRUPAMENT DE BOTIGUERS I COMERCIANTS DE CATALUNYA
- ÒPTIQUES COTTET
- RUTES MARCO POLO
- UNIÓ D’EIXOS COMERCIALS TURÍSTICS – BARCELONA OBERTA
- PIMEC COMERÇ BARCELONA 

Pots signar la petició a CHANGE.ORG : Sí, a l'Hermitage Barcelona!


Museu Història de Catalunya

Història del Museu

El Museu d’Història de Catalunya obre les seves portes el febrer de 1996, per decisió del govern de la Generalitat de Catalunya. A diferència d’altres institucions museístiques, no neix fruit de la necessitat d’exhibir una col·lecció prèviament existent, sinó amb la voluntat d’esdevenir un referent en la divulgació de la història i del patrimoni col·lectiu del país.

El museu s’ubica als antics Magatzems Generals de Comerç (MGC), l’únic edifici conservat del vell port industrial de Barcelona. Després d’una intensa tasca de restauració i adequació de l’espai, iniciada l’any 1991 amb motiu dels Jocs Olímpics, es pren la decisió d’instal·lar-hi el MHC i una exposició permanent sobre la història de Catalunya.

Des de la seva inauguració, el museu rep milers de visitants cada any. D’aquesta manera, a la primera planta de l’edifici, es condiciona un espai de 1.200 m² destinat a acollir exposicions temporals. L’oferta expositiva es complementa, així mateix, amb tot un seguit d’activitats educatives, lúdiques i acadèmiques.

Amb el pas dels anys, l’entitat desenvolupa una col·lecció pròpia, fruit de les donacions d’objectes i documents. Encara que són de naturalesa molt heterogènia, la majoria de les peces estan relacionades amb la història política i institucional de Catalunya. Des de l’any 1997, a més a més, en el mateix edifici s’ubica el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i la seva important biblioteca.

El Museu d’Història de Catalunya forma part de la Xarxa de Museus i Monuments d’Història de Catalunya i depèn de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural (ACdPC). 


CB1761 (Casa de la Barceloneta)


Els veïns i veïnes, entitats i equipaments de la Barceloneta han mostrat des de fa anys un gran interès en participar activament a la CB1761 per tal que esdevingui un equipament de referència al barri. Per tant, és bàsic conèixer les aportacions i propostes veïnals per poder dur-les a terme i facilitar-los la participació oferint l'equipament per a activitats relacionades amb la funció de la CB1761.

D’aquesta forma, la Comissió d’Activitats es converteix en un òrgan de participació i decisió de les activitats de recuperació de la memòria històrica. Aquestes activitats de la CB1761 sorgeixen de la convocatòria anual de projectes i de la programació interna de producció pròpia.

Així doncs, la Comissió d’Activitats s’encarregarà de:

  • Fer la proposta d’aprovació dels projectes presentats a la convocatòria pública anual
  • Suggerir nous projectes de memòria democràtica per al següent exercici
  • Participar en la gestió del pressupost assignat a les activitats de la convocatòria pública anual
  • Fer seguiment del pla d’activitats de la CB1761

La Comissió d’Activitats està formada per veïns i veïnes a títol individual i també per entitats i equipaments. Actualment està composta per l'Associació Barceloneta Alerta, Associació Cap a Mar, Associació Geganters, Grallers i Bestiari Barceloneta, Associació de Veïns Barceloneta, Sent i Crea Projectes i Carme Núñez. Les persones que hi participin han de ser les mateixes durant un any, com a mínim, per assegurar un seguiment estable i actiu.

Es valorarà positivament que les entitats i equipaments que formin part de la Comissió d’Activitats tinguin un interès especial en la recuperació de la història i la memòria col·lectiva, tot i que també s’estimularà la participació d’entitats i equipaments amb altres prioritats i objectius.

La Comissió d’Activitats dissenyarà, difondrà i resoldrà de manera conjunta amb la CB1761 la convocatòria anual de projectes de recuperació de la memòria històrica del barri. Els projectes seleccionats seran desenvolupats a la CB1761 i formaran part de la programació anual de l’equipament.

Convocatòria pública per a la presentació de projectes que contribueixin a la recuperació i difusió de la memòria històrica, col·lectiva i democràtica de la Barceloneta. S’accepten projectes en variats formats com exposicions, documentals, concerts, publicacions, conferències o tallers. Poden optar-hi totes aquelles persones majors d’edat o entitats que ho desitgin, així com alumnes dels centres escolars de la Barceloneta.
 

El 2020 hi ha un pressupost de 9.000 euros (base imposable) que es divideix en diferents projectes, atorgant un màxim de 3.000 euros (base imposable) per a cadascun.

Els projectes s’havien d’enviar per correu electrònic i en format pdf a info@casabarceloneta1761.cat de l’1 de juny al 15 de juliol del 2020.

Cinc han estat finalment els projectes seleccionats per la Comissió d’Activitats en la convocatòria 2020 que formaran part del calendari d’esdeveniments de la Casa de la Barceloneta 1761. Així doncs, els 9.000 euros del total del pressupost de la convocatòria quedaran repartits entre els següents treballs:

«Barceloneta: Senyores, històries i artefactes» de Francisca Casas-Cordero i Cecilia  Moreno. Curt-documental amb el testimoni de dones adultes que parlen del passat i el present a partir d’objectes significatius per a elles.

«Dones anònimes o dones amb nom?» de Francesca Camps, Carme Berga i Ana Maria Chaler. Llibret, exposició i audiovisual a partir d’entrevistes i d’una recerca bibliogràfica que rescaten del passat i del present la vida de diferents dones del barri.

«El viver de la família» de Thaïs Buforn i Franck Espartero. Documental sobre els vivers de musclos del moll de Llevant de la Barceloneta. Narrat en primera persona, com a neta de propietaris d’un viver, inclou entrevistes a testimonis i a experts.

«Recuperem la memòria històrica de la tradició pesquera del barri de la Barceloneta» de Cap a Mar. A través de la fotografia i el vídeo es documenta la memòria històrica dels últims pescadors de la Barceloneta per donar valor a un patrimoni que desapareix.

«Sirenes de la Barceloneta» de Ilaria Sartori. Article (en línia i imprès), conferència i ruta guiada entorn a les memòries sonores femenines del barri amb l’objectiu de recollir i difondre material musical i d’escolta.

Tots aquests projectes compleixen la premissa de treballar per recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri, ja sigui a través de l’estudi del moviment obrer i veïnal, l’antifeixisme, les lluites per la igualtat de gèneres i les mobilitzacions per aconseguir la democràcia, a més de posar en valor el patrimoni de la Barceloneta des de la seva cultura popular fins a les expressions arquitectòniques i artístiques.

A la convocatòria de 2020 les entitats i persones avaluadores dels projectes a subvencionar van ser: 

Associació Barceloneta Alerta, Associació de Veïns Barceloneta i Carme Núñez.