Associació de Veïns de la Barceloneta Associacions  Barcelona

Associació de Veïns de la Barceloneta

L'any 1970, ara fa cinquanta anys, en plena dictadura franquista, es va crear l'actual Associació de Veïns de la Barceloneta com a fruit de la necessitat de revitalitzar un dels barris més poblats i de major densitat de la ciutat. L'Associació es va involucrar de ple en el PERI (Pla Integral de Reforma Interior de la Barceloneta) com un dels seus objectius.

Als anys vuitanta i noranta, durant el període olímpic, la transformació de Barcelona va possibilitar una gran inversió en obra pública en el litoral, que va modificar la Barceloneta de manera radical. Anys on es van guanyar certes infraestructures, però en els quals també es van generar canvis en aspectes com l'habitatge, la xarxa vial i el transport públic, la conjuntura econòmica i certa pèrdua d'identitat, en deixar de ser un indret pesquer o mariner i ser afectat per una gran afluència de persones i visitants. En aquells moments, l'Associació de Veïns també va ser present en les reivindicacions pels drets veïnals i la seva vida quotidiana.

El barri ha viscut canvis i millores, moltes impulsades per l'Associació: esponjament del barri, habitatge social en els terrenys de l'antiga Maquinista Terrestre i Marítima, escola bressol, centre cívic, parc de la Barceloneta, remoledació del Passeig Marítim, etc. Algunes de les reivindicacions de llavors encara tenen ressò actualment en la crida veïnal per la millora dels drets i convivència dels seus habitants. 

L'any 2020, es compleixen 50 anys de la creació de l'Associació i continua sent, des del seu esperit de pluralitat de pensament i representivitat, una peça fonamental en la defensa dels drets ciutadans, la millora de la convivència i l'agermanament amb altres barris barcelonins. Avui també donant resposta - a través dela Xarxa Solidària Barceloneta - a la crisi provocada per la pandèmia.




                            Medalla d'Honor de Barcelona 2020  



L'any 2022 vam rebre la placa dels Mossos d'Esquadra en reconeixement de la complicitat i amb molt efecte: